Shopping Cart

10 Tips για ασφαλέστερη οδήγηση

 1. Συγκεντρωθείτε στην οδήγηση.

Μην αφήνετε παράγοντες όπως το τηλέφωνο, το ραδιόφωνο, το A/C, τα παιδιά στο πίσω κάθισμα να αποσπάσουν την προσοχή σας από την οδήγηση. Προσπαθήστε  να κρατήσετε την απόλυτη προσοχή σας στον δρόμο και στο όχημα που οδηγείτε. Επίσημες έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων που προκαλούνται από αυτές τις αιτίες είναι θανατηφόρα.

 • Χαμηλώστε ταχύτητα.

Όσο γρηγορότερα οδηγείτε , τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο χρόνος που θα χρειαστεί για να σταματήσετε σε ένα κίνδυνο που θα παρουσιαστεί και ακόμη μεγαλύτερο θα είναι το αντίκτυπο μιας πιθανής σύγκρουσης. Προσπαθήστε να οδηγείτε σύμφωνα με τα όρια ταχύτητας, αλλά και να μην εμποδίζετε την μαζική ροή των γύρω οχημάτων σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία.

 • Εκμεταλλευτείτε όλα τα μέσα ασφαλείας.

Προτιμήστε  αυτοκίνητα που διαθέτουν περισσότερους αερόσακους και ζώνες ασφαλείας. Αφού μπείτε στο αυτοκίνητο βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες έχουν ασφαλίσει τις ζώνες τους. Τοποθετήστε extra παιδικά καθίσματα και ρυθμιστές ζωνών με τις σωστές προδιαγραφές και φροντίστε ΠΑΝΤΑ να τα χρησιμοποιείτε όπως ορίζουν οι πρότυπες οδηγίες. Βάζοντας τα παιδιά να καθίσουν σε καθίσματα σωστής ηλικιακής  ομάδας και αντίστοιχου βάρους, μειώνετε την πιθανότητα σοβαρών ή και θανάσιμων τραυματισμών περισσότερο από 50%.

 • Σταματήστε πάντα στο κόκκινο.

Φτάνοντας σε μια διασταύρωση, παρατηρήστε καλά τα φανάρια. Πολλές φορές η έλλειψη προσοχής, η αντανάκλαση του ήλιου ή και η βιασύνη μπορεί να οδηγήσει σε μια λανθασμένη κίνηση. Δώστε μεγάλη προσοχή στα φανάρια φτάνοντας σε διασταύρωση, αξιολογείστε την κατάσταση και ΠΟΤΕ μην περνάτε βιαστικά όταν η ένδειξη στο φανάρι είναι πορτοκαλί.

 • Χρησιμοποιήστε σωστά φώτα-φλας!

Η σύγχυση είναι ο χειρότερος εχθρός στον δρόμο. Προειδοποιήστε σε κάθε αλλαγή λωρίδας ανάβοντας το φλας, χρησιμοποιήστε τα φώτα κινδύνου για να προειδοποιήσετε διερχόμενα οχήματα για μια έκτακτη κατάσταση. Ανάψτε εγκαίρως τα φώτα του αυτοκινήτου σας . Σε μια ημέρα με όχι και τόσο καλό φωτισμό, με βροχερό καιρό ή ομίχλη ή ακόμη και τις απογευματινές  ώρες, τα σβησμένα φώτα μπορούν να προκαλέσουν ατυχήματα τα οποία συχνά δεν υπολογίζουμε. Το ότι «βλέπουμε» οδηγώντας στον δρόμο, δεν σημαίνει ότι είμαστε  και ορατοί από τα λοιπά διερχόμενα οχήματα και στην περίπτωση ατυχήματος είναι πολύ πιθανό να επιβαρυνθούμε τις ζημίες αυτού εάν αποδειχτεί ότι τα φώτα του οχήματός μας ήταν σβησμένα.

 • Κρατήστε απόσταση!

Υπάρχουν επίσημες καταγραφές  που αποδεικνύουν ο τι το 1/3 των ατυχημάτων που συμβαίνουν εντός πόλεων/κατοικημένων περιοχών, προκαλούνται από διατήρηση λάθος αποστάσεων μεταξύ οχημάτων. Η σωστή απόσταση μεταξύ δύο οχημάτων είναι περίπου 2 δευτερόλεπτα με καλές καιρικές συνθήκες ή περισσότερο με πιο αντίξοες . Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπολογίσουμε αναλόγως την ταχύτητα του οχήματός μας, την απόσταση που θα πρέπει να κρατήσουμε.(28-50 μέτρα για ταχύτητες 50-100χλμ).

 • Προσέξτε τα τυφλά σημεία!

Ο γενικός κανόνας λέει ότι εάν δεν μπορείτε να δείτε τον οδηγό στον καθρέφτη του αυτοκινήτου του, ειδικά εάν πρόκειται για μακριά-μεγάλα οχήματα, δεν μπορεί να σας δει ούτε εκείνος! Προσοχή λοιπόν στα τυφλά σημεία!

 • Βροχή.

Δώστε προσοχή στις ώρες βροχόπτωσης. Τα πρώτα 30 λεπτά βροχής μπορεί να καταστήσουν το οδόστρωμα ολισθηρό και να μεγαλώσουν τον χρόνο που χρειάζεστε για να σταματήσετε ή να φρενάρετε το όχημά σας.

 • Χιόνι-Παγετός!

Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμες αλυσίδες στο όχημά σας ώστε σε περίπτωση χιονόπτωσης να μπορέσετε άμεσα να τις χρησιμοποιήσετε. Προσοχή! Σε περίπτωση παγετού και ιδιαίτερα αν κατοικείτε σε περιοχή που ο παγετός κάνει συχνά την εμφάνισή του , μην χρησιμοποιείτε αλυσίδες. Φροντίστε να προμηθευτείτε λάστιχα που είναι κατάλληλα για αυτές τις συνθήκες, ώστε να προστατεύσετε το όχημά σας από τις φθορές που μπορεί να προκαλέσει η συχνή χρήση των αλυσίδων.

 1. Συντηρήστε σωστά το όχημά σας.

Φροντίστε να ελέγχετε όσο συχνότερα μπορείτε τα λιπαντικά και τα υγρά του οχήματός σας. Ο σωστός έλεγχος και έγκαιρη συντήρηση των οχημάτων μπορεί να προλάβει μεγαλύτερες βλάβες-ζημιές που σίγουρα θα κοστίσουν περισσότερο. Πολύ σημαντικός είναι και ο έλεγχος των ελαστικών σας , κάτι το οποίο μπορεί να σας γλιτώσει από σοβαρά ατυχήματα.

Σε περίπτωση που κάποια βλάβη παρουσιαστεί στο αυτοκίνητό σας όταν βρίσκεστε σε κίνηση, προσπαθήστε να βγείτε στην ΛΕΑ, ανάψτε τα φώτα alarm, τοποθετήστε το τρίγωνο σε απόσταση ασφαλή από το όχημά σας, κλειδώστε το όχημά σας, απομακρυνθείτε τόσο ώστε να μην κινδυνεύετε από διερχόμενα οχήματα και καλέστε οδική βοήθεια.

 1. Κοιτάξτε μπροστά από το όχημά σας.

Προσπαθήστε οδηγώντας στο δρόμο να έχετε την προσοχή σας και το βλέμμα σας όσο είναι εφικτό λίγο πιο μακριά, μπροστά από το όχημά σας. Ελέγξτε  για τυχόν απρόσεκτους οδηγούς, μποτιλιαρίσματα, ατυχήματα που ενδεχομένως κλείνουν το δρόμο, ώστε να είστε σε θέση να προβλέψετε και έγκαιρα να αποφύγετε την εμπλοκή σας σε κάποιο δυστύχημα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

info@atwa.gr